211138
Book
In basket
Poradnik ślusarza : tradycyjne i nowoczesne technologie / Jan Krzos. - Wydanie I. - Warszawa : PWN, copyright 2024. - [1] karta tablic, 329 stron : ilustracje ; 24 cm.
Książka składa się z 4 części. Część pierwsza, wprowadzająca, zawiera informacje ogólnotechniczne, istotne dla mechaników wszystkich specjalności. Opisane są w niej materiały konstrukcyjne, podstawy rysunku technicznego i podana jest krótka charakterystyka przyrządów pomiarowych oraz zasady tolerancji i pasowań części maszyn. W drugiej części omówione są podstawowe operacje ślusarskie w tradycyjnym ujęciu. W dużym zakresie zostały też uwzględnione nowoczesne technologie. Część trzecia dotyczy szczególnych przypadków prac i nowych narzędzi, z którymi ślusarz może się spotkać w swojej praktyce. W ostatniej, czwartej część książki podane są wiadomości uzupełniające, które poszerzają wiedzę o niezbędne informacje przydatne przy wykonywaniu niektórych rodzajów prac. Dużym walorem książki jest jej strona ilustracyjna, na którą składa się ponad 400 zdjęć i rysunków oraz prawie 50 tabel. Główną zaletą tej książki jest zaproponowanie możliwości wykonania wielu operacji ślusarskich z zastosowaniem nowoczesnych technologii, metodami bardziej wydajnymi oraz z wykorzystaniem narzędzi ściernych. Ponadto dokładnie opisano kilka szczególnych przypadków prac ślusarskich, z którymi ślusarz może mieć do czynienia w swojej praktyce; opisano nie tylko jak, ale wyjaśniono też dlaczego.
Availability:
Czytelnia naukowa
Brak informacji o dostępności: sygn. 66/68 a/Krz (1 egz.)
Notes:
General note
W copyright rok 2024, faktyczna data wydania: 2023.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 327-329.
Target audience note
Dla ślusarzy, mechaników monterów, pracowników działów remontowych, mechaników i blacharzy samochodowych, hydraulików, kadry inżynieryjno-technicznej zakładów przemysłowych (np. działów remontowych), materiałoznawców, inżynierów obróbki powierzchni, nauczycieli, uczniów szkół branżowych i techników o profilu mechanicznym.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again