210731
Książka
W koszyku
Post przerywany : 28 dni na talerzu / Joanna Zielewska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Ringier Axel Springer, 2024. - 159, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Post przerywany, dieta IF (Intermittent Fasting), okna metaboliczne, okresowa głodówka – te wszystkie określenia dotyczą tego samego modelu odżywiania. Od wielu lat ma swoich zwolenników i propagatorów, jednak teraz jeszcze bardziej zyskuje na popularności. Coraz częściej mówi się, że to dieta przyszłości, choć przecież w podobny sposób w odległych czasach odżywiali się nasi przodkowie. Posty były naturalną częścią ich życia, a my dziś sięgamy po nie jak po lekarstwo. Tryb życia, który nie pozwala nam odżywiać się wzorowo, marnej jakości, przetworzone jedzenie, a także nakręcana stresem skłonność do podjadania - to te czynniki, które nadmiernie obciążają nasz metabolizm. Jednocześnie przybywa badań, które mówią o korzyściach ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jeśli nie potrafimy zrezygnować z ulubionych dań, łatwo ulegamy pokusie jedzenia „na okrągło” i raczej nie poprzestajemy na małych porcjach, to posty przerywane mogą być dobrym rozwiązaniem. I gdy rozsądek podpowiada, że trzeba wreszcie rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i ciągłym zmęczeniem - to post przerywany także może okazać się pomocny. Jak post przerywany działa na organizm? Dlaczego pomaga i w jaki sposób go stosować? O tym jest ta książka. Znajdziemy w niej też jadłospis na 28 dni – tyle potrzebujemy, by poznać i polubić nowy sposób odżywiania.
Status dostępności:
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 a/Zie (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okładce: dieta IF ; proste zasady ; gotowe jadłospisy.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronie [160]. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej